Направи си сам: Течен шоколад без палмово масло
от Милена Димитрова | 21 януари 2014
Ще бъде 100 пъти по-хубав от този в магазина

Течният шоколад е сладко удоволствие, с което често започваме деня си, намазано върху препечена филийка, с чаша ароматно кафе...

 

Както повтаряме в началото на всяка статия от поредицата "Направи си сам" - по-добре е сами да си забъркате един течен шоколад, отколкото да консумирате онзи от магазина, в който има палмово масло и много консерванти.

 

Освен върху филийката, домашно приготвеният течен шоколад може да участва в рецепти за сладкиши.

 

Със сигурност вкусът и ароматът им ще са много по-изкусителни, благодарение на минималните усилия, които ще положите за приготвянето му.

 

Да минем по същество.

 

Необходими продукти за домашен течен шоколад:

 

1 ч.ч. лешници

 

350 грама млечен шоколад, начупен

 

2 с.л. олио от рапица

 

3 с.л. пудра захар

 

1 с.л. неподсладено какао

 

½ ч.л. течна ванилия

 

¾ ч.л. сол

 

Начин на приготвяне:

 

Загрейте фурната на 176°C.

Запечете лешниците, като ги разпределите равномерно върху хартия за печене, за около 12 минути. Трябва да покафенеят леко.

Разтопете шоколада на водна баня. Разбъркайте и оставете да се охлади.

Увийте готовите лешници в кухненска кърпа и ги втрийте хубаво, да станат гладки. Оставете ги да изстинат напълно.

 

В кухненски робот смелете лешниците, докато се получи нещо като паста.

 

Добавете олиото, захарта, какаото, ванилията и солта и продължете да разбивате. Трябва да се получи гладка и еднородна смес.

Прибавете разтопения шоколад, разбъркайте хубаво и отцедете сместа, за да се отстранят по-едрите частици. Колкото повече изстива, толкова по-гъст ще става течният шоколад.

Оставете да изстине на стайна температура. Прехвърлете го в буркан с плътно затваряне. Може да "изкара" до 2 седмици без проблем.

Рецепти