Панетоне (коледен козунак)
Панетоне (коледен козунак)
Източник: Thinkstock / Guliver
Тип ястие: тестени
Националност: италианска кухня
Празник: Коледа
Сезон: зима
Кулинар: шеф Готвач
време
> 90 мин.
порции
продукти
Начин на приготвяне
умерено трудна
1

Маята се размива в 1 каф.ч. хладка вода и се смесва с половината брашно.

2

От тестото се прави топче.

3

В голяма тенджера се сипват около 2 л хладка вода и се слага тестото, докато то изплува на повърхността.

4

Другата половина от брашното се смесва с останалите съставки (сушените плодове трябва да са нарязани на кубчета).

5

След 20 мин се смесват двете теста и всичко се размесва много добре.

6

Висока цилиндрична форма (може и кутия от нескафе или сухо мляко)се намазва с масло и в нея се слага тестото.

7

Слага се да втасва на топло за около 40 мин.

8

Панетонето се намазва с разбито яйце и поръсва с едра захар.

9

Пече се в умерена фурна (180 градуса) 30-40 мин..

Подобни рецепти
Любопитно