Нова доза кулинарни хитринки
от Kulinar.bg | 12 май 2015
За да сме още по-добри в кухнята

Неведнъж сме ви показвали някои тънкости в кухнята, до които прибягват и най-опитните кулинари. Не защото не можем по трудния начин, а просто защото обичаме всичко да е перфектно.

 

Често се случва да ви трябват само белтъци за определени рецепти. И какво правим тогава с останалите жълтъци?


Интересен начин за съхранение – поставете ги в бурканче с вода в хладилника и така ще удължите живота им. Все пак е добре до ден-два да ги използвате.

 

Обичаме вкусните пържолки, нали? Понякога купуваме цяло парче месо, което вкъщи сами режем на пържоли. Ако и вие правите така, добре е да знаете нещо – преди да нарежете месото, оставете го за 10-тина минути на стайна температура. Така соковете му се разпределят равномерно и пържолите стават по-вкусни.

 

Тоест, без значение дали ще режем опечено или неопечено парче месо, задължително трябва да го оставим за 10-15 минути да си почине. Сочните пържоли винаги са за предпочитание, а тази "почивка” ни гарантира именно това.

 

За да станат пържолите идеални, голямо влияние оказва маринатата. Вижте идеите на Люба Грънчарова за ароматни маринати

 

И още една идея за любителите на месцето. След пържолите идва ред и на шишчетата. Разбира се, че е за предпочитане да купим месо и зеленчуци и да си ги приготвим вкъщи. Ако и вие правите често това, със сигурност сте се сблъсквали с проблема "гумени” шишове.

 

Колкото и да се мъчим да набучим месото и зеленчуците на дървения шиш, той се огъва на всички посоки. За да избегнете това, намажете шишчетата с масло. Това ще улесни значително набождането на хапките месо.

 

За тези, които предпочитат риба, ето има един интересен начин да я приготвите. Панировка с майонеза вместо с яйце.


Преди филето да се размрази напълно, го оваляйте в майонеза, след това в брашно и изпържете в силно загрято олио, в което има щипка сол.


Да, калорично е, но пък е неописуемо вкусно!

 

Ето още няколко идеи за вкусна панировка

 

И един съвет за всички – ако острият мирис на оцета ви е неприятен, можете да го подобрите, като добавите в бутилката малко настъргана лимонова кора, дафинов лист, парчета ябълка и целина.

 

Тези продукти ще смекчат миризмата на оцета, а и ще го направят една идея по-апетитен. 

Рецепти