Никога, ама никога, не слагайте това в микровълновата!
от Kulinar.bg | 02 февруари 2016
Няколко продукта и предмета, които нямат място там

Вече си научихме урока добре, прочетохме/написахме много информация за вредата от мирковълновата фурна. Наясно сме с всичко, което може да се определи като риск за здравето ни, що се отнася до готвенето в микровълновата фурна:

 

Убива веществата, борещи се с раковите клетки

Системното готвене в микровълнова води до редица заболявания

Появяват се канцерогени

 

Това са основните вредни характеристики, свързани с употребата на мирковълнова фурна.


Тук можете да прочетете за вредата от микровълновата фурна при прекомерна употреба.


Но може би е най-важно да обърнем внимание на факта, че всичко това е следствие на системната употреба на микровълновата фурна. Т.е. ако електрическата ви фурна е изгоряла и няма къде да сготвите вечерята, то микровълновата е вариант, който ви спасява от поръчването на готова храна или непредвидено гости у мама например...


Знаем, че прекомерната употреба на всичко, определяно като вредно, всъщност е най-опасна (така е и със солта, захарта, мазнините и др.). Ако всичко е в умерени количества, тогава няма място за сериозно притеснение. Просто трябва да сме умерени в риска, който поемаме и да не прекаляваме.


Та, ако по някакъв повод сте решили (или сте принудени) да използвате микровълновата фурна. Нека си кажем и кои са продуктите, които нямат място в нея и никога не трябва да слагаме там в определен вид: 


Цели яйца, близко е до ума, че черупката на яйцето няма място в микровълнова фурна. Яйцата не могат да се варят в мирковълнова фурна!


Вода. В чистата й форма тя буквално прегрява за минимално време и може сериозно да опари устните и устата ви. Ако искате вода за чай, по-добре го направете на котлона или в термокана.


Замразено парче месо с неравномерни размери. Може краищата на месото, които са по-тънки да се сготвят, образно казано, а в средата да остане почти замразено. Тези разлики в температурата могат да са причина за образуване на бактерии. 


Люти чушки – няма да пострадат самите те, а очите и гърлото ви, когато отворите фурната и химикала, който се е отделил при загряването ви връхлети.

 

Някои видове плодове – ябълките се пукат, гроздето буквално експлодира, а стафидите започват да пушат сериозно. 


3720    


*Хартиени пликове – могат да предизвикат пожар или да отделят вредни/токсични изпарения.


 32385    37816


*Метално/алуминиево фолио – това може би повечето от вас го знаят, но да повторим – металът няма място в микровълновата.


34412


*Стиропорени съдове за еднократна употреба, ако искате да затоплите китайското от снощи, определено не трябва да го правите в купичките от ресторанта. Ще се стопят и ще застрашат храната.

Рецепти