Направи си сам: Туршия
от Kulinar.bg | 25 август 2013
Не е толкова трудно, колкото изглежда :)

В България приготвянето на туршии от най-разнообразни зеленчуци си е цяла традиция открай време.

 

Още повече, през зимния период, туршията се превръща не само в чудесно мезе към греяната ракия - тя участва активно в приготвянето на различни национални ястия.

 

Предлагаме ви задължителните, класически условия за получаването на качествена туршия...

 

- Като консерванти, в туршиите основно се прибавя пчелен мед, захар, оцет, хрян и др.;

 

- Туршии се приготвят само от пресни, здрави и отлично узрели зеленчуци;

 

-  За приготвяне и съхраняване на туршиите се използват добре измити, изпарени и дезинфекцирани съдове - дървета бурета, каци, стъклени буркани, делви;

 

- Туршии с течности - саламура, сок, марината и др. - задължително се претакат по 1 път на 2-3 дни в продължение на 2 седмици;

 

- Правилен ферментационен процес протича само в чисти, хладни и проветрени помещения;

 

- Когато дадена туршия има признаци на оцетна ферментация, вместо млечно-кисела, саламурата й се отцежда и се преварява, а след като изстине, отново се връща в съда със зеленчука;

 

- Когато, поради различни причини (топло помещение, недозрели зеленчуци, продължително съхранение), има вероятност туршията да се повреди, като стабилизатори се използват хрян, синапено семе, чесън и др.

 

Припомнете си и полезните съвети за приготвяне на домашно сладко!

Рецепти