Лимонена трева или цитронела
от Kulinar.bg
Древни индийски ръкописи подсказват за това, че лимонената трева може да служи и като консервант

Лимонената трева е биологичен род, принадлежащ към 55 вида треви. Среща се в тропичните райони и обича топло, разбира се. Можете да я срещнете още като цитронела или бодлива трева.

 

Широко разпространена е като билка в азиатската кухня. Има цитрусов вкус, което не е изненада, имайки предвид името й, може да бъде изсушена и стрита или да се ползва свежа. Най-често се употребява в супи, чайове и като съставка на къри.

 

Прекрасно се съчетава и с говеждо, риба и морски дарове. В Того и Конго, както и някои части на Латинска Америка, като Мексико, са големи почитатели на билката и традиционно се приготвя интересен чай от лимонената трева.

 

Изследвания показват, че маслото от цитронела има противогъбичен ефект.

 

Действа и като репелент – прогонва досадните насекоми. Тревата може да порасне до около 2 метра и началото на стеблата й са червени.

 

Маслата се използват за направата на сапуни, спрейове и свещи и ароматерапията. 

 

 

В кулинарията се ползва като ароматизатор. Древни индийски ръкописи подсказват за това, че лимонената трева може да служи и като консервант.

 

В бразилската народна медицина чай от лимонена трева се препоръчва за успокоение.

 

Рецепти