Кулебяка с кисело зеле, свинско и подправки
Кулебяка с кисело зеле, свинско и подправки
Източник: Марианна Калинкова
Тип ястие: тестени
Националност: руска кухня, ОНД
време
80 мин.
порции
Начин на приготвяне
лесна
1

В купичка размийте маята с топла вода, добавете захарта, разбъркайте и оставете сместа настрани.

 

2

Щом шупне, смесете маята с киселото мляко на стайна температура. Междувременно пресейте брашното, добавете солта и направете кладенче.

3

Изсипете шупналата мая с киселото мляко, добавете разбитото яйце и 2 ч.л. зехтин. Започнете да замесвате еластично тесто. Сложете го да втаса за около 30-40 минути в намазнена купа, покрито с кърпа или домакинско фолио.

4

Докато тестото втасва, пригответе плънката за кулебяката. Запържете свинското с 1 ч.л. зехтин. Добавете нарязаното на дребно зеле. Задушете до полуготовност. Към края подправете със сол, черен пипер, мащерка и чубрица. Оставете да изстине, докато разточите листа.

5

Втасалото тесто премесете отново. Разточете лист (с диаметър на тавата ви) и го поставете в намазнена тава. Изсипете изстиналата плънка в средата на листа и "прегърнете" плънката с краищата на тестото, като с пръсти внимателно ги прищипвате.

6

Поставете хляба, така че ръбът да се окаже отдолу на тавата. Намажете го с разбит жълтък с малко зехтин. Оставете да втаса за още 10 минути.

7

Печете на долния реотан на фурната, предварително загрята на 200 С. Намалете температурата до 180 С и печете за около 45 минути.

8

След като се изпече, напръскайте хляба със студена вода, покрийте с домакинска кърпа и изчакайте 10-15 минути преди консумация.

Подобни рецепти
Любопитно