Книш - руски солени бухтички
от Kulinar.bg | 29 февруари 2016
Хлебчета, питки, или както искате го наречете

Обичате ли лазаня, самоса, емпанадас и всякакви тестени вкусотии с апетитен пълнеж?

 

И ние също ги обичаме.

 

Започваме с този въпрос, защото само след малко ще ви запознаем с нещо много вкусно, което често се сравнява с гореспоменатите вкусотии.


Става дума за книш (Кныш). Днес това е характерна закуска в Беларус и Украйна.


Малко ще ни е трудно да определим "родословното дърво" на тази тестена закуска. Но все пак ще се опитаме да обриваме пътя на разпространение на рецептата. Защото днес книш се радва на доста засилен интерес дори от страна на американците. Даже може да попаднете на някои публикации в интернет, които сочат книш като ню йоркска закуска, която се предлага като улична храна.


И така – книш е източно европейска рецепта за тестена закуска, под кората на която е "скрита грижливо" апетитна плънка. Обикновено това са картофи, мляно месо, кисело зеле, лук и/или сирене. Друг вариант за пълнеж може да включва сладки картофи, черен фасул, плодове, броколи, тофу или спанак. Но този вариант е по-характерен за страните на Запад, които си приготвят книш.


38650

wikimedia.org


Заговорихме, че книш е популярно ястие и в Америка, но се наблюдава, че се появява на места, където има по-големи еврейски общности. Може би това може да се обясни с вълната от имигранти (главно от земите на днешните Беларус, Полша, Литва и Украйна) някъде през 1900 година, пристигнали в земите на Северна Америка.


Забележете – първата пекарна за книш в Америка е основана през 1910 година. Може би това е причината за мнозина да има объркване за произхода на тестеното изделие.


youtube.com/книш с плънка от картофи 


Самата дума кныш идва от идиш (език, който се говори от около 4 млд евреи ешкенази по света). Може би вече ви убедихме, че оригиналът на рецептата, както и наименованието й са трудни за проследяване.

 

Книш може да бъде печено, гриловано или пържено. Ние, разбира се, ще сме полезни докрай и няма да даваме суха информация, а ще предложим и една рецепта за книш. Ако проявявате желание, можете да опитате вкуса й. 

Рецепти