Кексчета с портокалови корички, орехи и шоколадова глазура
Кексчета с портокалови корички, орехи и шоколадова глазура
Източник: Petia Ivailova
Тип ястие: десерт
Националност: българска кухня
Празник: Коледа
Сезон: зима
Кулинар: Petia Ivailova
време
60 мин.
порции
Начин на приготвяне
умерено трудна
1

В голяма купа се разбиват с миксер киселото мляко и яйцата. Постепенно се добавят захарта, бакпулвера, брашното и олиото. Сместа трябва да е хомогенна и течна (горе-долу с консистенция на боза).

2

Портокаловите корички (нарязани на ситно и предварително подсладени, а може и готови - те се продават подсладени) се изсипват в купичка и се разбъркат с парченца орехи. Количеството зависи от желанието и вкуса на готвача, в конкретния случай общо излезе около 200 г. Към тях се добавя 1 с.л. брашно и се разбърква добре (това помага парченцата да се разпределят равномерно в кексчетата, вместо да останат на дъното на формичките. Добавят се към общата смес и тя се разбърква с лъжица.

3

В тава за мъфини се слагат намазани с олио (отвън и отвътре) хартии за печене на кексчета - във всяко гнездо по една бройка. Сместа се разпределя равномерно в хартиите с помощта на лъжица. Хартията трябва да се запълни до средата, тъй като при печенето мъфините се надуват.

4

Кексчетата се оставят да се пекат в предварително нагрята фурна до порозовяване. Времето за изпичане зависи от фурната, но около 40 минути би трябвало да са достатъчни.

5

След като кексчетата са изпечени, се украсяват с шоколадов кувертюр (разтопен на водна баня или в микровълнова фурна) и захарни пръчици. Разбира се, може да се украсят и с бита сметана или течен шоколад, в зависимост от предпочитанието на готвача. 

Подобни рецепти
Любопитно