Картофени вкусотии
Картофени вкусотии
Източник: Thinkstock/Guliver
Тип ястие: основно
Кулинар: Mihail
време
60 мин.
порции
продукти
200 гр. галета
500 мл олио
3 ч.л. сол
1 пак. масло
1 бр. яйца
1 пак. бекон
Начин на приготвяне
лесна
1

Обелете и измийте добре картофите. Нарежете всеки картоф на три части и поставете в тенджера с подсолена вода. Сварете ги добре, почти до скашкването им.

2

Рязането на картофите, преди сваряване, помага за извличането на по-голямо количество нишесте от тях и след това по-лесно ще се замеси тестото.

3

Докато чакате картофите да се сварят, в купа поставете ситно нарязания бекон. Смесете го с топеното сирене (по възможност изберете меко сирене).

4

След като картофите са готови, отцедете ги в голяма купа. Прибавете маслото и индийското орехче. Смачкайте картофите на пухкаво пюре (ако не се получава гладко пюре, добавете още масло или олио).

5

Изчакайте да изстинат малко и добавете яйцето и половината от брашното. С влажни ръце започнете да месите продуктите до получаване на мека и еднородна смес.

6

Оставете всичко да престои 10-15 минути и през това време загрейте мазнината в дълбок съд на умерена температура.

7

Вземете с влажна ръка от сместа и направете голяма топка. Леко с палци притискайте средата и издърпвайте навън, докато се получи нещо като кошничка. Вътре сложете лъжичка от бекона. Оформете отново топка и оваляйте в галетата и останалото брашно.

8

Сложете в загрятата мазнина и пържете до приятен златист цвят.

Подобни рецепти
Любопитно