Игнажден
от Kulinar.bg | 20 декември
Празникът се смята за начало на новата година

Игнажден 20.XII  се смята за начало на новата година, oтнесен календарно към деня на зимното слънцестоене (22 декември), 

 

Празникът се характеризира с обреда полазване, наричан още булезене или кукулязник.

 

Още в ранно утро децата тръгват на групички по къщите да кукулязват. Те внасят в дома съчки и ги поставят до огнището. Клякат над тях и наричат и благославят да се раждат повече животни през идващата година.

 

Стопанките им дават орехи с пожеланието както се клопат орехите, тъй да се клочат кокошките.

 

Дните от Игнажден до Коледа се наричат Мъчници. Това название е предопределено от християнския мит за Богородица, чиито родилни болки започват от празника.

 

През Мъчниците жените и особено бременните и младите булки не бива да работят нищо, за да родят лесно и рожбите им да са здрави.

 

Според народните поверия на този ден не трябва да се приготвя боб, за да няма градушка, която да съсипе реколтата през следващата година. Освен това не трябва да се става от трапезата по време на ядене, за да не напусне берекетът къщата.

 

Имен ден имат: Игнат, Искра, Искрен. 

С любезното съдействие на: www.bgglobe.net

Рецепти