Желирана плодова торта
Желирана плодова торта
Източник: Thinkstock / Guliver
Тип ястие: десерт
Сезон: лято
Кулинар: шеф Готвач
време
> 90 мин.
порции
продукти
2 гр. желатин
600 бр. сок
300 гр. захар
500 гр. праскови
500 гр. грозде
300 гр. круши
300 гр. ябълки
100 гр. къпини
Начин на приготвяне
умерено трудна
1

Залейте желатина с няколко лъжици вода и оставете да набъбне

2

Подсладете сока почти като сироп, тъй като плодовете са пресни

3

Тези, които имат костилки или семки, ги нарежете на дребни хапки

4

А тези, които за "лицето" на тортата - на ивици или половинки

5

Намажете добре къдрава форма за кекс с масло - стените и дъното

6

Най-отдолу на формата подредете най-хубавите и едри плодове във форма по желание

7

Отворите на плодовете обърнете нагоре

8

Останалите плодове подредете плътно едни до други на височина поне 3-4 пръста

9

Залейте набъбналия желатин с част от сока и го разтопете на водна баня

10

Добавете останалото количество сок, разбъркайте и излейте върху плодовете

11

Оставете формата да пренощува в хладилника

12

Преди поднасяне потопете за миг в друг, по-широк съд с вряла вода и обърнете в подходящ поднос

13

Сервирайте тортата, нарязана на триъгълни парчета в стъклена чинийка с лъжичка за десерт

14

Към нея можете да поднесете кафе.

Подобни рецепти
Любопитно