Домашен пухкав козунак
Домашен пухкав козунак
Източник: Добромила Илиева
време
90 мин.
порции
Начин на приготвяне
умерено трудна
1

Моята великденска трапеза :)

2

За този Великден колкото и да нямах настроение за празника, все пак реших да импровизирам, а като започнах, не се спрях само на вкусните козунаци... Рецептата е импровизация, но резултатите надхвърлиха очакванията ми. Не може да се говори за грамажи, защото всяко едно замесено тесто поема различно брашно, но приблизително пропорциите са тези. От тях ми се получиха 4 големи козунака, 3 кифли и цял панер мини кифлички. Да започваме:

3

Млякото се загрява леко, сваля се от котлона и към него се прибавят двете кубчета мая с 300 г захар. Бърка се, докато маята се разтвори, а захарта се разтопи. Оставя се настрана, като се следи за шупването на маята.

4

Яйцата се разбиват с миксер, към тях се прибавя половината от разтопеното масло и ванилената захар заедно с останалата половина от обикновената захар + кората на един лимон. След като всичко е разбито и маята в прясното мляко е шупнала, събираме двете смеси (яйчената и млечната), правим кладенче в доста голям съд, изсипваме брашното, 1 с.л сол и прибавяме течната смес, като започваме да месим.

5

При всяко замесване се добавя брашно, колкото позволява, и постепенно останалото разтопено масло, за да може полученото тесто да е меко и пухкаво.

6

Моето седя 2 часа до печка на дърва, постепенно втасваше все повече и повече и го премесвах през период от 20 мин.

7

След като се получи прекрасно тесто, започва и оформянето на козунаците. Аз направих 2 с течен шоколад, 2 с локум и стафиди, кифлички със сладко от сливи и мини кифлички със всички останали продукти. Импровизациите и плетките са по желание.

8

Преди печене, вече оформените козуначени изкушения, се оставят да втасат окончателно малко по-дълго време, мажат се с жълтък и се поръсват със захар на кристали (по желание) и се изпичат.

9

Печем за около 40 мин във фурна първоначално на 180 С, след това на 150 С. Проверява се за готовността с дървено шишче. Приятен апетит!

Подобни рецепти
Любопитно