Пита с кашкавал
Пита с кашкавал
Източник: Сия Рибагина
време
90 мин.
порции
продукти
250 гр. кашкавал
1 шепа сусам
2 бр. яйца
1 пак. мая
1 с.л. оцет
1 ч.л. захар
1 с.л. сол
Начин на приготвяне
лесна
1

Пресейте брашното 3 пъти, направете кладенче и сложете яйцата, солта, оцета и 50 гр. от маслото.

2

Затоплете прясното мляко и разтворете в него маята, заедно с 2 с.л от брашното и захарта, оставя се да шупне и постепенно се добавя към брашното.

3

Замесете меко тесто, докато не лепне по ръцете. Тестото се премесва 100 пъти, за да бъде питата пухкава и на конци.

4

Покрийте тестото и го оставете да втаса за час и да удвои обема си.

5

Настържете кашкавала и разтопете маслото (125 г).

6

Тестото разделете на 4 части, като отделите малко тесто за накрая. Всяка част разточете на кора, с диаметър, равен на диаметъра на тавата, в която ще се пече. 

7

Намаслете тавата и поставете първата кора, намажете я с масло и я поръсете с настъргания кашкавал.

8

Поставете отгоре втората кора и я притиснете плъсно. Намажете пак с масло и поръсете с настърган кашкавал. Наредете така всички кори, като последната намажете само с масло.

9

Оставете един пръст разстояние в края на тестото и срежете средата на кръст. След това срежете напречно, така че да се получат триъгълници, а всеки един триъгълник разрежете по средата.

10

Усучете получените фитилчета в една посока. По средата поставете малкото топче от отделеното тесто. (Вижте как на снимките).

11

Не нарязвайте тестото до края на питата. Оставете разстояние, като борд в края на тавата.

12

Намажете с жълтък, поръсете със сусам и оставете за още 30 минути да почине. Печете на 170 градуса за 40 минути до златисто.

Подобни рецепти
Любопитно