Глобални тенденции: 5 реалистични прогнози за храната
от Милена Димитрова | 26 юни 2013
Шокиращи за едни хора, за други - съвсем реални и очаквани

Едно от най-интересните неща от живота в 21 век е, че човекът е напълно способен да прави реалистични предположения за своето бъдеще.

 

Благодарение на свръхмодерните технологии, изобилието от информация, комуникациите и произлизащата от тях глобализация.

 

С какво ще се изхранва глобалното село, в което се е превърнала планетата Земя?

 

Това несъмнено е една от най-любопитните и наболели теми, която, директно или индиректно, е обвързана с различните "течения" в храненето (веганство, вегетарианство, суровоядство, пескетарианство) и стотиците диети (например Палео диетата).

 

Обобщавайки всички тези фактори и проследявайки хранителните особености в различни точки на света, The Guardian прави прогноза за бъдещето на храната.

 

Всъщност едва ли ще останете изненадани – Kulinar.bg нееднократно ви е информирал за следните предположения, които изглеждат все по-реални с всеки изминал ден...

 

Ще се храним с насекоми

 

Преди време става ясно, че хапването на насекоми може да помогне в борбата с килограмите. На нас, европейците, мисълта за бръмбари в порцията може да се струва ужасяваща, но над 1900 вида насекоми всеки ден се консумират в Африка и Азия от милиарди души.

 

Защо насекомите все по-усърдно си проправят път в менюто на модерните хора? От една страна, те са много по-издръжлив източник на храна. И ги има в изобилие! Представете си, че на един човек се падат около 40 тона инсекти. Още повече, лесни са за отглеждане, хранят се с малко храна и се размножават много бързо.

 

По никакъв начин не вредят на околната среда. Въпреки че западняците масово мръщят вежди пред тази идея или склоняват единствено по време на някоя екзотична почивка (където насекомите са разпространен фаст фууд), редица европейски шеф-готвачи открай време правят успешни експерименти. Например Рене Редзепи от известния датски ресторант Noma, който сервира мравки в салатата или пък скакалци.

 

Да не забравим и за множеството организации, като лондонската Ento, заели се със задачата да промотират подобни "еко" идеи.

 

Ще изяждаме храната директно с опаковката

 

Защо? Защото настоящата хранителна система, в която всички волю-неволю участваме, е монументално разточителна. Доказателството: половината от храната, която човек си купува, се озовава в коша за боклук, в световен мащаб.

 

Колкото до опаковката, тя струва на човек много повече, отколкото самата храна, а на природата – дори повече. Ето защо идеята за ядивни опаковки става все по-обсъждана. Бразилската верига за бързо хранене Bob's вече се възползва, като започна да предлага сандвич си, който без проблем се хапва заедно с опаковката.

 

Ще създаваме синтетични алтернативи на добре познати продукти

 

Защо? Населението на Земята се очаква да достигне 9 милиарда през 2050 година. Към днешна дата се появяват все повече предприемачи, които пропагандират еко идеите си. И покрай последното, печелят пари. Имитационните продукти всъщност не са нова идея, очаква се само тя да достигне на съвсем ново ниво.

 

Кухни с аугментирана реалност

 

Казано на прост език, кухнята ще се превърне в идеалния помощник на готвача. Тя ще разговаря с него и ще му дава точни насоки. И нито едно блюдо няма да бъде провалено!

 

Много млади учени разработват тази идея. Например Джина Лей от Вашингтонския университет работи върху програма, която ще алармира готвача за всяка грешка, която прави по време на кулинарстването. Това ще се случва, благодарение на многобройни свръхчувствителни камери, които ще следят всяко действие на кулинара.

 

Въпреки положителния знак на подобни подобрения на кухнята, ще се открият и скептици, според които подобни програми ще убият удоволствието от готвенето.

 

Нови разновидности на ориза

 

Преди 30 години учените съобщават на света, че са създали първото ГМО.

 

Днес генномодифицираните култури са толкова противоречиви, че трудно бихме събрали всички мнения по въпроса в книга от 1000 страници. Със сигурност се знае обаче, че идеята няма да бъде изоставена, дори напротив – ще бъде експлоатирана на съвсем неподозирани нива.

 

През 2014 година се очаква да се появи нова разновидност на ориза – златен ориз. Неговата цел е да създава бета-каротен, превръщан във витамин А от човешкия организъм. Златният ориз се разработва във Филипините. Неговата идея е да помогне в борбата с различни заболявания сред децата.

 

Китайски фермер пък разработва зелен суперориз, който ще "оцелява" и в най-бруталните климатични условия.

Рецепти