Богата гръцка пита
Богата гръцка пита
Източник: Елза Стоянова
Тип ястие: основно
Националност: гръцка кухня
време
80 мин.
порции
Начин на приготвяне
умерено трудна
1

Рецептата участва в напреварата за "Рецепти с кайма".

2

Обелете картофите и ги нарежете на кубчета като за мусака, сложете ги да се сварят за 10 минути, не повече, за да не се разкашкат. Отцедете ги.

3

Нарежете лука и чесъна на дребно, омесете с каймата. Загрейте 3 с.л олио и сложете кайма да се позапържи, да си промени цвета. Добавете подправките и галетата. Изсипете в друг съд.

4

В същия тиган сложете още 3 с.л. олио и сложете картофите и ги запържете за 10 мин. Внимавайте с бъркането да не се разкашкат. Като ги махнете от котлона, добавете копъра, сол и нарязаното на кубчета топеното сирене.

5

Разбийте яйцата и сметаната с тел, добавете сиренето, натрошено.

6

Почваме реденето на питата: форма за торта (26-28 см) със свалящ се ринг, намазваме стените й с олио и слагаме една кора за баница, като краищата издигаме нагоре по стената на формата (правим борд), намазваме с 2-3 с.л. от яйчената смес, слагаме втора кора и така, докато свършат 7 кори. Остатъка от сместа изсипваме върху последната кора.

7

Отгоре изсипваме каймата, изравняваме, слагаме маслините, картофите с топеното сирене. Слагаме нарязаните чушки и настъргваме кашкавала. Оформяме стърчащите краища на корите, като ги прегъваме навътре, оформяме борда.

8

Печем в загрята фурна на 180 С 40 -45 мин.
Оставете 10-15 мин да изстине, отворете ринга и нарежете.

Добър апетит!

Подобни рецепти
Любопитно