Богата баклава с ванилов сироп
Богата баклава с ванилов сироп
Източник: www.howsweeteats.com
Тип ястие: десерт
Кулинар: шеф Готвач
време
> 90 мин.
порции
Начин на приготвяне
умерено трудна
1

Отворете пакета с корите, разгънете ги и след това ги покрийте с кърпа, за да останат еластични.

2

Смесете всички ядки в блендер и ги разбъркайте, докато станат фино смлени. Добавете съдържанието на ванилените шушулки на няколко пъти, докато разбивате. Прехвърлете ядките в отделна купа и комбинирайте с кафявата захар, канелата на прах, кардамона, прясно стрит, индийското орехче и карамфила и разбъркайте добре.

3

Разтопете маслото. Използвайки четка, намажете дъното на тавас масло. Сложете 8 кори, всяка от които намазана с масло, разпределете ¼ от сместа с ядките. Може да разпръснете няколко капки масло върху ядките, за да не залепне следващата кора за тях.

4

Сложете още 4 кори отгоре, отново намазани с масло. Повторете това още 3 пъти. Накрая сложете 8 кори (последният слой); ако имате още останало масло, разпръснете го отгоре.

5

Сложете тавата в хладилника и изстудете за 30 минути. Веднага след това включете фурната на 180 С, да се загрее.

6

Извадете баклавата от хладилника и я нарежете на малки парчета, използвайки остър нож.

7

Богатата баклава се пече 40 минути. След като я сложите във фурната, започнете сиропа.

8

За сиропа: Смесете водата, захарта, меда, екстракта от ванилия и канелените кори в дълбок тиган за сос и оставете да заври. След това намалете котлона и оставете за поизстине за 10 минути. Извадете канелените кори и залейте богатата баклава с ванилен сироп.

9

Съвет: Ако баклавата се зачерви преди да се е изпекла, я покрийте с фолио. След като я извадите, оставете да изстине, залейте със сиропа, махнете крайните парчета, преди да я сервирате, за да е естетически издържана.

Подобни рецепти
Любопитно