Английски коледен кейк
Английски коледен кейк
Източник: Лили Лучкова
Тип ястие: десерт
Националност: британска кухня
Празник: Коледа
Сезон: зима
Кулинар: Лили Лучкова
време
> 90 мин.
порции
Начин на приготвяне
умерено трудна
1

 

Всички сушени плодове се накисват за няколко часа в рома. Отделно се накълцват бадемите и орехите.

 

 

2

 

Мекото масло се разбива със захарта, към него 1 по 1 се добавят яйцата. Към тази смес се добавя част от брашното и бакпулвера. Разбива се хубаво.

 

3

 

След това постепенно се добавят накълцаните ядки и сушените плодове, заедно с рома. Накрая се добавя останалото брашно.

 

4

 

Получава се гъста смес, ако има нужда, добавете още мъничко брашно.

 

5

 

Слага се в съд за печене, най-добре там, където ще се съхранява след това.

 

6

 

Изсипва се сместа, заглажда се и се поставя в предварително загрята фурна на 150 С. Пече се 2-3 часа до готовност, като се проверява с клечка дали е изпечен.

 

7

 

Може да се пече и в буркан. Иглежда доста атрактивно и е подходящо за напояването след това.

 

8

 

След като кейкът се изпече, се надупчва с клечка на няколко места и се залива с ром или друг алкохол по избор. И така поне 2-3 пъти до Коледа.

 

9

 

Прави се 1-2 месеца по-рано, за да „отлежи“. Много подходящ е и за подарък, особено ако е с подходяща украса.

 

Подобни рецепти
Любопитно