Рафинираната захар често е наричана една от трите бели отрови.
Ние също сме съгласни с това, че бялата захар ни убива и имаме точно 143 доказателства за това. Добре е да намерим нейни заместители, които да използваме в готвенето и да прибягваме до нея само в крайни случаи.
Днес няма да си говорим за това, дали захарта е вредна и дали трябва да я консумираме.
Ще насочим вниманието си към захарта като продукт, който може да се използва не само в кухнята.
1. Захарта като измиваща паста за ръце
Може да почистите ръцете си с помощта на захар. Това се дължи на абразивността на кристалната захар. Направете си паста от захар и зехтин и търкайте ръцете си с нея. Така ще премахнете неприятна миризма и мръсотия - ако например сте белили орехи.
2. Захарта като ексфолиант за лице и кожа
Споменахме вече абразивната структура на захарта. Това я прави чудесен ексфолиант за кожата ни. Смесете захарта с натурално масло ( от жожоба, бадем, кайсия или каквото друго имате).
Ако се притеснявате, че захарта ще дразни кожата, тук е ролята на маслото - то действа като смазочна съставка и позволява на захарта да ексфолира, без да дразни и наранява.
Домашният ексфолиант е много по-добър заместил на купените, тъй като в него има само естествени съставки.
3. Захарта като подхранваща живите цветя
Ако сложите малко захар във вазата с живи цветя, те ще издържат по-дълго. Тя подхранва цветята и поддържа визията им за повече време.
Ако ще използвате този метод, капнете и няколко капки оцет, тъй като захарта е храна за бактерии, а оцетът ще спре развитието им.
photl.com
4. Захарта срещу влага при сладкиши
В кутията, където съхранявате бисквитки, курабийки, кексове и други сладкиши, можете да поставите една или няколко бучки захар.
Тя ще поеме излишната влага и ще удължи срока на годност на въпросните сладки изкушения.
5. Захарта като средство срещу рани
Изследване на английски учени доказва, че захар, поставена върху рани, спомага за тяхното по-бързо заздравяване.
Можем да си обясним това с факта, че захарта извлича водата от раната и така тя зараства по-бързо.
Е, убедихте се, че не е нужно да изхвърляте наличната бяла захар - просто й намерете нови приложения. А за кулинарията използвайте някой от най-полезните заместители на бялата захар.