Кокосовата захар, противно на останалите кокосови продукти - кокосово масло, кокосово мляко, кокосова вода, всъщност не се добива от кокосов орех.
Получава се от сока на цветята на кокосовите палми - всъщност представлява преварен сок от кокосова палма.
Използва се най-вече в Югоизточна Азия, но все повече набира популярност по света.
Води се, че не е преработена, но всъщност самият начин на добиване показва обратното. Можем да кажем, че е минимално обработена, заради което повечето й минерали остават непокътнати за разлика от рафинираната бяла захар.
Процесът на добиване започва от гъста лепкава течност, докато се превърне в сладка суха захар.
Защо е по-полезна кокосовата захар? Това, което я отличава от рафинираната захар, е ниският й гликемичен индекс. При кокосовата захар той е едва 35, докато при рафинираната достига до 90!
Заради това и се препоръчва за диабетици и за тези, които имат склонност към покачване на нивата на кръвната захар.
youtube.com
Освен това кокосовата захар е богата на важни микроелементи - желязо, калий, магнезий, цинк. За сравнение - такива не се срещат в обикновената бяла захар.
Кокосовата захар е богата и на аминокиселини - съдържа същите 16 аминокиселини, каквито има и в кокосовия орех. Техните полезни действия:
- подобряват функцията на мозъка и нервната система
- подпомагат добрия метаболизъм и се използват срещу депресия
- поддържат протеиновия баланс в организма
- възстановяват растежа на клетките
- подпомагат производството на ензими и хормони
Още едно предимство е и високото й съдържание на витамини от целия В комплекс.
Кокосовата захар и палмовата захар са две различни неща. Когато купувате от магазина (предлага се най-често в магазините за здравословни храни), внимавайте на етикета да пише "кокосова", защото палмовата захар може да се извлича от захарна, финикова, сагова или друг вид палма.
А все пак идеята на кокосовата захар е да се снабдим с полезните вещества от кокосовия орех.
Защо обаче не можем да наречем кокосовата захар "суперхрана"? Една чаена лъжичка кокосова захар съдържа 15 ккал и 4 г въглехидрати - точно колкото се съдържат и в рафинираната захар.
В заключение - кокосовата захар е определено по-добрият вариант, когато става дума за захар, но в никакъв случай не можем да я приемаме като супер здравословна и полезна (най-малкото, защото от нея можем да напълнеем колкото и от рафинираната) и да я употребяваме с цел лечение.