6 неща, които да не слагаме в блендера. НИКОГА!
от Kulinar.bg | 15 декември 2023
Вижте кои са те

Има точно 6 продукта, които никога не бива да слагаме в блендера. Има си причина – просто този уред не е направен, за да се справя с тях.

 

Или по-скоро самото острие на уреда не е добре да се подлага на това изпитание, защото рискуваме да не можем да си го използваме след това по предназначение.

 

Вряла супа. Да пюрираме супа, която е все още вряща, така да се каже, и да пуснем бутона за включване може да доведе до експлозия на капака на блендера. Това се получава от топлата течност и силния оборот на самия уред, след като го включим.

 

Варени картофи. Може и да ви се струва напълно нормално да използвате блендера, за да си направите картофено пюре, но това по всяка вероятност ще се превърне в една неприятна каша. Самият метод на пюриране на картофите предизвиква твърде голямо отделяне на нишесте.

 

Сушени плодове или сушени домати. Самата текстура може да е проблем, тъй като сушените плодове или домати могат да заседнат около самия нож и дори да го блокират.

 

Кафе на зърна. Колкото и да е хубав самия уред, зърната на кафето няма да могат да се смелят и пак ще останат на зрънца, макар и ситни, което определено ще промени вкуса на кафето след сваряването му.

 

 

Дълбоко замразени продукти. Това няма да е проблем ако имате мощен блендер, който да може да се справи с всяка твърда (силно замразена) храна.

 

Лъжици и бъркалки. Не, това не значи че някой се опитва да мели лъжици. Означава, че трябва да махнете каната на блендера от мотора, за да сте сигурни, че острието няма да се задейства, докато се опитвате да разбъркате.

 

Рецепти