10 храни, богати на фосфор
от Мартина Николова | 13 февруари 2014
Как да познаем понижените стойности на фосфор

Фосфорът е една от основните хранителни съставки.

 

Той е от първостепенна важност за клетъчната функция, за регулирането на калция, следователно и на здравината на костите и зъбите, за които "се грижи" калция.

 

Фосфорът е важен за формирането на АТФ – аденозин трифосфат, молекула, осигряваща енергия в тялото.

 

При липса на фосфор в тялото може да се получи загуба на апетит, анемия, болка в мускулите, рахит, отслабване на имунната система и др.

 

Фосфорът се намира в почти всички храни, разбира се, в някои е в по-голяма степен. Затова и случаите на недостиг са сравнително по-малко.

 

Обратно, при прекалено голямо наличие на фосфор, тялото изпраща калций от костите, опитвайки се да балансира. Трансферът застрашава състоянието на костите и ги прави уязвими.

 

Някои изследвания показват, че фосфорът в месните продукти се абсорбира най-лесно. Едва половината от необходимото количество фосфор за деня, може да се набави от растителните храни.

 

Усвояването на елемента от храната е индивидуално за всеки човек.

 

Следва един списък с храните с най-високо съдържание на фосфор.

 

Тиквени семки

 

Сирене Романо

 

Риба, най-вече сьомга

 

Черупчести морски дарове, най-вече миди


Ядки, в частност бразилски орех

 

Свинско месо, най-вече крехко филе


Телешко и говеждо месо, отново филе

 

Нискомаслени/Обезмаслени млечни продукти

 

Соеви храни, тофу

 

Продукти от семейство бобови

Рецепти