Храни, богати на омега-6
от Kulinar.bg | 28 септември 2013
С тях не трябва да се прекалява

Още от Кирил Русев

 

Това нито е първият, нито ще е последният път, в който ще ви обясняваме колко е важно да сте поне приблизително наясно с количеството омега-6 мастни киселини, което ядете.

 

В зависимост от това кои автори четете, ще получите различно мнение за това кое е оптималното съотношение между омега-6 и омега-3 в менюто ви, но почти при всички цари консенсус по въпроса, че днешният хомо сапиенс регулярно предозира с първите и би изпитал само ползи, ако редуцира приема им.

 

Ето тук повечето хора изпадат в голяма почуда, понеже всеки знае, че на омега-3 са богати мазните риби и съответно – рибеното масло, но сравнително малко от нас са запознати къде и в какви количества са концентрирани омега-6.

 

Благодарение на Мат Стоун, който списва блога 180degreehealth имаме нагледен списък, където, в низходящ ред според съдържанието на тези мастни киселини, са подредени някои често срещани хранителни продукти*.

 

Разгледайте го и помислете кои от изделията в горната част на списъка са чести гости на вашата маса и кои от тях бихте могли да замените с храните от последните групи.

 

Супер високо съдържание на омега-6 (над 50% от мазнините)


Олио от гроздови семки 70,6%

 

Слънчогледово олио 65,7% (може да варира в зависимост от вида)

 

Царевично олио 54,5%

 

Соево олио 51,4%

 

Запознайте се с целия списък при колегите от FitWell.bg!

Рецепти