Туфахия - печена ябълка с пълнеж (Босна и Х.)
Туфахия - печена ябълка с пълнеж (Босна и Х.)
Източник: Thinkstock / Guliver
Тип ястие: десерт
Националност: балканска кухня
Кулинар: шеф Готвач
време
> 90 мин.
порции
продукти
Начин на приготвяне
лесна
1

Предварително изстудете консервата кокосово мляко в хладилника поне за 1 денонощие. Изберете пълномаслено пред lite.

2

В голям тиган смесете водата, захарта и лимоновия сок и загрейте леко, до разстопяването на захарта.

3

През това време, почистете и обелете ябълките, като си запазвате кората им. Прибавете ги към леко къкрещата вода. Покрийте и оставете така 4-5 минути. Ябълките трябва да омекнат леко, за да се издълбаят, без да се разпаднат.

4

Извадете ги от сиропа (него го оставяте да си къкри) с решетъчна лъжица и ги поставете в съд (можете да използвате формички за мъфини) да се изстудят.

5

Прибавете корите от ябълките към сиропа. Оставете съда непокрит да си къкри още половин час, за да се редуцира. След това извадете корите и оставете сиропа да се охлади.

6

Подгответе си пълнежа. Натрошете орехите и ги смесете в купа със стафидите.

7

Напълнете изстудените ябълки с тази смес.

8

Пригответе крема, точно преди да ги сервирате. Извадете млякото от хладилника – трябва да е с консистенция на сметана. С лъжица отгребете горния слой, той е най-гъст, и го сложете в купа. С миксер го разбийте, прибавете пудрата захар и разбъркайте леко.

9

Сервирайте крушите, поляти със сироп и гарнирани с кокосов крем.

Подобни рецепти
Любопитно