Нахут - вълшебникът на семейство Бобови
от Kulinar.bg
Много полезен, препоръчва се честата му консумация

Нахутът, познат и като леблебия, е бобова култура. Растението обича топлия климат, ето защо най-много се отглежда в Турция, Северна Африка, Афганистан, Индия, Пакистан, Мексико и Испания.

 

Най-разпространени са два вида нахут – отглежданият в Индия, с по-малки зърна, и този от Средиземноморието, който всъщност консумираме и в България.

 

Нахутът е изключително полезен и хранителен. Освен под формата на супа, много вкусен е под формата на хумус.

 

Какви са конкретните ползи от консумирането на нахут?

 

Помага при отслабването. Подобно на повечето бобови, нахутът е богат както на разтворими, така и на неразтворими фибри. Разтворимите фибри образуват гелообразно вещество в стомашно-чревния тракт, което "впримчва" жлъчната течност и я изхвърля от организма. Според научни изследвания, неразтворимите фибри помагат при констипация и при проблеми с храносмилателната система и метаболизма.

 

Снабдява вегетарианците с протеин. Нахутът е чудесен източник на протеини. Ако се комбинира с пълнозърнести култури, ще снабди организма с толкова протеини, колкото месото или млечните продукти, без излишните калории и наситени мазнини, съдържащи се в тях.

 

Дава енергия на организма. Благодарение на мангана, минералът, който е важен фактор при повечето ензими и е силен антиоксидант. Представете си, че само една чаена чаша нахут снабдява тялото с 84.5% от дневната доза на мангана.

 

0572559d-11bd-f610-39a4-1a43b0e951a5

Зелен нахут. Източник: Wikipedia


Приток на желязо. Поради високото съдържание на желязо, леблебията дарява енергия на организма. Тази информация е много полезна за жените, заради менструалния цикъл и бременността. Желязото е основен източник на хемоглобим, който придвижва кислорода от белия дроб до клетките.

 

Стабилизира кръвната захар и ниския гликемичен индекс. Благодарение на разтворимите фибри. Ако имате инсулинова резистентност, хипогликемия или диабет, включвайте нахута в менюто си – само ще ви помогне.

 

Пази сърцето. Редовното хапване на нахут може да понижи нивата не само на лошия холестерол, заради съдържащите се в него магнезий и фолиева киселина. Според редица проучвания, редовното консумиране на леблебия осезаемо намалява опасността от сърдечен удар.

 

Препоръчителен е за жените.Заради фитохимикалите сапонини, който действат като антиоксиданти.

 

При менопауза, намалява честотата на т.нар. "горещи вълни".

 

А сега си изберете една от следните чудесни рецепти с основна съставка нахут:

 

Хумус

 

Агнешко с булгур и нахут по марокански

 

Харира

Рецепти