Средиземноморската диета пази сърцето
от Михаела Белорешка | 26 февруари 2013
Зехтинът и ядките повишават защитните функции

За какво се сещате, когато чуете средиземноморска диета? Пищна, бохемска, обилна, но със сигурност не знаете, че според едно от последните изследвания е и здравословна.

 

Зехтинът и ядките не са само чудесна съставка към пестото. В мащабно изследване 7447 души със сърдечносъдови рискови фактори като диабет тип 2, тютюнопушене или затлъстяване били разделени на 3 групи.

 

В една от групите хората се подложили на ниска на мазнини диета, а другите две с типична средоземноморска диета, включваща риба, бобови растения и вино. Участниците с богато меню получили и зехтин (1 л на седмица) или ядки (30 гр на ден).

 

Приблизително четири години по-късно, хранените със средиземноморска храна показали 30% по-ниска склонност към инфаркт, сърдечна недостатъчност или други причиняващи смърт сърдечно-съдови проблеми, отколкото групата, консумирала храна с ниско съдържание на мазнини.

 

7401

 

Авторите на изследването извеждат, че значителната разликата в здравето на двете групи се дължи именно на допълнителната консумация на зехтин и ядки. Вероятно те са отговорни за защитния ефект върху тялото.  

Запознайте се с още полезни новини:

 

Тайната на качествения зехтин

 

Практика на испанската кухня

 

Испанската кухня - пъстра, разнообразна и изпълнена с живот

Рецепти