Крокембуш за вашето тържество
от Камелия Маринова | 07 февруари 2014
"Експлозия" от еклери

Крокембуш е френски десерт, съставен от подредени като пирамида еклери, обвити в нишки карамел.

 

В състава на коносовидния сладкиш може да присъстват и захаросани бадеми, шоколад, цветя или панделки. Понякога майсторите на това красиво изкушение го заливат с ганаш или го украсяват с френски макарони.

 

В Италия и Франция крокембуш често се приготвя за специални поводи, като сватби, кръщенета и първи причастия.

 

На 6 март 2009 година възпитаниците на университет по хотелиерски мениджмънт в Индия влизат в "Рекордната книга на Лимка", която е индийският вариант на "Книгата за рекорди на Гинес", след като приготвят огромен крокембуш. Височината му е била 4.5 метра.

 

Ако искате да приготвите крокембуш, трябва да знаете, че това не е никак лесна работа. Освен че количествата еклери и карамел в рецептата са големи, сглобяването на тази любима френска торта също не е за подценяване.

 

Както знаем, карамелът не обича влагата. А това означава, че, за да сервираме за какъвто и да е повод крокембуш, трябва да го сглобим не повече от 4 часа преди това.

 

Вижте как може да си направите сладкиша в домашни условия.

 

Пригответе си еклери по начина, който сме ви показвали вече. Само увеличете количеството според това колко голям искате да бъде вашият крокембуш.

 

След което си направете крем по желание.

 

Важно е да напълните еклерите с крема преди да започнете да ги слепвате. В противен случай ще омекнат.

 

За сглобяването са ви нужни коносовиден предмет (от картон, стереопор и каквото още се сетите или си сглобите) и алуминиево фолио, което да е добре намазнено.

 

След това, си пригответе карамел по традиционната рецепта – само захар и малко вода.

 

Трябва да имате предвид, че при самото сглобяване, топенето на еклерите в карамела трябва да се прави само от страната, до която ще бъде залепен друг еклер. Така, при ваденето на конуса, той няма да е залепнал за еклерите.

 

Започнете лепенето отдолу нагоре. Може да добавите и украса на някои от еклерите. А на върха може да експериментирате с красива карамелена фигурка.

 

Щом се втвърди карамела, извадете крокембуша от конуса. Украсете по желание с панделка или красиво цвете и поднесете празничния десерт на любимите хора!

Рецепти