Видове тесто: Парено за еклери
от Люба Грънчарова | 16 януари 2018
Ето как да си направите еклери у дома

Тестените изделия са любими кулинарни произведения на малки и големи.

 

Но за да можем да си ги приготвяме у дома, вместо да си ги купуваме от магазина, важно е да знаем как точно се приготвят различните видове тесто.

 

След като се запознахме в последователни стъпки с методите на приготвяне на тесто за хляб и милинки и кексово, идва ред на т.нар. парено тесто...

 

За неговото приготвяне са необходими следните продукти:

 

150 гр. брашно тип 500
250 мл. прясно мляко или вода
65 гр. масло или 5 с.л. олио
4 яйца
1 щипка сол


Първа стъпка


18251

Източник: Люба Грънчарова

 

В тенджерка на котлона изсипете млякото, маслото и солта. Щом заври млякото, добавете брашното и бъркайте, докато се образува топка.

 

Дръпнете тестото настрани и оставете леко да се охлади.

 

Яйцата добавяйте едно по едно, докато се усвоят от тестото. Използвайте миксер, сместа ще стане по-гладка.

 

Втора стъпка


18250

 Източник: Люба Грънчарова

 

С помощта на две лъжици, оформете и наредете топките на разстояние една от друга върху тава, покрита с хартия за печене. Имайте предвид, че при печене обема се утроява.

Разбира се, ако желаете може да използвате пош за оформянето на еклерите.

 

Трета стъпка


18252


18253

Източник: Люба Грънчарова

 

При това тесто печенето е много важно. Фурната трябва да е предварително загрята на 220 С без вентилатор, а с вентилатор на 200 С.

 

Пече се около 20 минути, без да се отваря фурната. След това се намалява фурната и се допичат еклерите на 160 С за 5-10 минути без вентилатор.

 

Накрая леко отворете фурната. Извадете тавата след 5 минути.

 

От това тесто може да приготвите сладки еклери с различен пълнеж.



Солени еклери

 

Можете да добавите към тестото сирене и да изпечете соленки. Може да изпържите бухти или да ги сиропирате. Може да изпечете цял блат и да направите торта или пълнен сладкиш с крем, плодове. Използвайте фантазията си!

 

Забележка: Формата и големината на еклерите определете сами. Когато еклерите са по-малки, времето за печене се съкращава.

Рецепти