Баница с коприва
Баница с коприва
Източник: Thinkstock / Guliver
Тип ястие: тестени
Националност: българска кухня
Сезон: есен, зима
Кулинар: шеф Готвач
време
80 мин.
порции
продукти
Начин на приготвяне
за майстор-кулинари
1

Пригответе плънката като нарежете копривата на едро

2

След това я задушете в олиото и прясното мляко, докато омекне и остане на мазнина

3

Посолете, прибавете натрошеното сирене и оставете плънката на топло

4

Разбийте 1 яйце с 3 супени лъжици олио, оцета, 1 кафена лъжичка сол и захарта

5

Добавете водата и брашно колкото поеме, за да се получи средно твърдо тесто

6

Направете 12 топки, покрийте ги с кърпа и ги оставете на масата

7

В подсолена вода в съотношение 1:3 сварете ориза

8

Останалите яйца разбийте с щипка сол и киселото мляко

9

След 30 минути разточете топчетата на кори, колкото кафени чинийки

10

Слепете ги по три с олио помежду им. Разточете четири кори

11

Намажете тавичката с олио, поставете първата кора и наръсете с олио

12

След това сложете втората, пак поръсете с олио и сложете плънка

13

Добавете третата кора, мазнина, пак плънка и накрая последната

14

Намажете отгоре баницата с олио и я печете до златисто в предварително затоплена на 180 градуса фурна

15

Готовата баница завийте с кърпа за около 10-15 минути да се задуши.

Подобни рецепти
Любопитно