Питка "Нека слънцето винаги грее в душите ви"
време
> 90 мин.
порции
Начин на приготвяне
лесна
1

В купа пресейте брашната. Добавете солта. Разбъркайте. Направете кладенче. Изсипете зехтина, кисето мляко, разбитите яйцата и шупналата мая със захарта на части, като бъркате с дървена лъжица до хомогенизиране. Добавете лененото и конопеното семена. Замесете тесто и го оставете на топло да втаса.

2

След това разделете тестото на 2 части (топки).

3

Разточете първата топка, прехвърлете я върху хартия за печене. Намажете края на листа със зехтин. Подредете в кръг измитите и подсушени листа пресен спанак. Върху тях поставете от предварително подготвената плънка от натрошено сирене и тиквени семки. Оставете центъра без плънка (виж снимките).

4

Разточете и втория лист, с големината на първия. Поставете го върху листа с плънката. С помощта на вилица притиснете добре краищата на питката. В средата й поставете купичка, която ще служи за основа на слънцето. С помощта на остър нож, внимателно очертайте 8 триъгълника. С нож, и отново леко притискайки тестото с пръсти, разделете всеки от осемте триъгълника на две.

5

Мушнете пръста си под всяко връхче и го завийте внимателно, така че да гледа към вас и плънката да се вижда отгоре. Намажете питката с жълтъка, разреден с малко зехтин.

6

Печете в загрята фурна на 180 С около 40 минути, или до готовност. Извадете от фурната, напръскайте с вода и покрийте с кърпа. Оставете да отпочине за 15-20 минути преди да я поднесете. Бон апети!

Подобни рецепти
Любопитно