Яйца на стайна температура се постигат така
от Kulinar.bg | 04 февруари 2016
Направете го правилно

Както знаем, в много рецепти, изискващи разбиване на белтъци и жълтъци по отделно, условието за стайната температура на яйцата, е нещо, което не бива да се пропуска.

 

Тъй като има съществено значение за текстурата на печивото, което искаме да постигнем.

 

Е, да, знаем го, но често се случва да забравим да извадим предварително яйцата от хладилника, за да добият стайна температура.

 

Тогава или ги слагаме студени в тестото, или ги слагаме под течащата топла вода, което обаче не е добра идея, тъй като може и да не уцелим момента, в който да ги отстраним от водата, и да ги затоплим прекалено, което също не е добър вариант.

 

Ако сте попаднали в тази ситуация, тогава първото нещо, което трябва да направите, е да поставите яйцата в купа с топла вода. Оставяте ги настрана и започвате да приготвяне останалите продукти за рецептата.

 

Така яйцата ще се затоплят, докато водата изстива. По този начин няма опасност да се загреят прекалено. 

 

л.грънчарова 

 

А наскоро попаднахме и на друга информация по темата за температурата на яйцата. Вижте за кои рецепти можем да си позволим спокойно да използваме студени яйца.

 

*Проверена информация, която доказва факта, че не винаги е нужно да използваме яйца със стайна температура в печенето. 

Рецепти