Колко точно са важни яйцата в печенето?
от Kulinar.bg | 17 юли 2017
Нагледен експеримент

Знаем, че яйцата са един от най-важните елементи в една рецепта. Когато става дума за печене на сладкиши, то яйцата са спойката, която придава структура, влажност, цвят, дори вкус на рецептата.

 

Знаем още от бабите си колко е важно да използваме яйцата в печенето по правилния начин. Разбиваме ги грижливо със захарта, внимаваме да не попадат жълтъци при белтъците при разделянето им и т.н. все неща, от които зависи качествения резултат на печивото ни.

 

Да сложим по-малко или твърде много яйца обаче, може да се окаже проблем, защото може да повреди структурата на печивото ни (в зависимост от вида му, разбира се).

 

Случвало ни се е да се озовем без яйца или пък да имаме само 1 яйце, в този момент си спомняме, че баба слагаше изрично 3 бр яйца в блатовете... За да не се чудим повече над въпроса "какво ще стане, ако сложа само 1 яйце или пък въобще да не слагам яйца в блата?", вижте следната снимка.

 

Самър Стоун, сътрудник-блогър, представя един нагледен експеримент, доказващ важността на точната бройка яйца.

 

На снимката виждате 5 еднакви блата, направени съответно без яйца, с 1, с 2 , с 3 и с 4 броя яйца.

 

Ето какво показват и резултатите:


37794

 Pinterest/thecakeblog.com 

 

1. Блат без яйца е нисък, прекалено гъст и се разпада при рязане.

2. Блат с 1 яйце е не толкова гъст и успява да се отреже добро парче.

3. Блат с 2 яйца е по-висок в сравнение с другите два, има здрава структура и се режат красиви парчета.

4. Блат с 3 яйца е още по-бухнал, по-ярък и вече има пухкава структура.

5. Блат с 4 яйца е отново нисък, прекалено стегнат откъм структура, дори жилав.


Какво доказва експеримента?

 

Трябва добре да знаем за коя рецепта можем да слагаме повече яйца, без да се притесняваме. Очевидно в блатовете не бива да се слагат повече от 3 яйца, тъй като това идва прекалено. Виждате че без яйца и с твърде много яйца крайният резултат е един и същ (далеч от задоволителен).  

 

*Същото важи за всички пандишпанови кексове и сладкиши. 

 

Това е опитът на тази блогърка, вие имате ли свои наблюдения по въпроса?

 

Според Люба Грънчарова ето така се постига най-добрият ефект от пандишпаново тесто.

Рецепти