Щолен
от Kulinar.bg
Традиционният немски коледен кейк и неговата история

Щоленът традиционно се приготвя по Коледа в Германия. В немския сладкиш, който е с формата на хляб, могат да бъдат открити сушени плодове и ядки, ароматни подправки, а глазурата му се прави от разбити белтъци и захар. Точната рецепта научете ето тук.

 

Както всяка вкусотия с традиции, и щоленът има своята история. За първи път специфичният плодов хляб се споменава в документи от далечната 1474 година. Поводът: провеждането на Дрезденския коледен базар. Името му, буквално преведено от немски, означава "буден" хляб, или "рано опечен". Съвсем в стила на Коледа, формата му символизира повитият в пелени Младенец.

 

Тези, които, от сух постен хляб, превръщат щолена в апетитен десерт, са саксонският принц Ернст и брат му, дук Албрехт. Те писали на Папата, че саксонските пекари се нуждаели от масло поради ред причини, които може и да пропуснем.

 

Папа Николай V първоначално отказал, но няколко десетилетия по-късно папа Инокентий VIII склонил и така се стигнало до т.нар. "Маслен декрет", който разрешавал употребата на масло, но само от семейството на принца и неговия двор. Тази римокатолическа църква! 

 

Дрезденският коледен фестивал се състои всяка година, до ден днешен. Традиционният базар "прекъсва" за приблизително век с падането на монархията през 1918 година, но се възобновява през 1994.

 

Дрезденският щолен се отличава от останалите. Логично, произвежда се само в този определен немски град, а отличителният му белег е печат с лика на Август II Силният, който през 1730 година поръчал най-голямата фурна за щолени. Днес дрезненският коледен кейк се пече само в 150 пекарни.

Рецепти