Шартрьоз - най-тайнствената рецепта
от Kulinar.bg | 07 октомври 2013
Chartreuse е не просто ликьор, а и много интересно блюдо

"Шартрьоз (Chartreuse) е ликьор, който се прави от монасите на френския манастир Grande Chartreuse.

 

Но освен на ликьора, това име е дадено на един определен клас ястия, в които се използват две или повече съставки, като една от тях "скрива" останалите.

 

Ето я и историята: по време на пости, монасите успявали да скрият "забранените" храни под зелето или други подобни продукти.

 

В кулинарията шартрьоз се получава, когато дъното на съда се покрива с ориз, зеленчук или кайма, като средната част се запълва с друг продукт.

 

Понякога се комбинират 2 зеленчука, но най-често дивеч или друг вид месо са "затворени" в ориз, като ястието се поднася със сос.

 

Плодовете се превръщат в шартрьоз, като се покриват с желе от мляко и нишесте или пудинг. Когато се желират меса, те се наричат En Bellevue, ястие, което не се определя като шартрьоз."

 

Това разказва авторката на "Готварската книга на века" Мери Роланд за ястията тип "шартрьоз". За да станат нещата по-ясни и нагледни (макар предстоящата рецепта да изисква особено търпение), предлагаме ви описанието на

 

Зеленчуково шартрьоз

 

Необходими продукти:

 

картоф, обелен и нарязан на кубчета

 

морков, нарязан на жулиени

 

зелен фасул, подрязан


1/3 тиквичка

 

малко парче обикновена тиква

 

2 зелеви листа

 

брюкселско зеле

 

карфиол


масло

 

Приготвяне:

 

Сварете картофа, предварително обелен и нарязан на кубчета, и отцедете. Намачкайте го хубаво.

 

Подрежете морковените жулиени и почистения зелен фасул толкова, че да пасват на височината на керамична купичка за суфле.

 

Нарежете тиквата и тиквичките на филийки. Отрежете краищата на зелевите листа и на брюкселското зеле. Сварете всичко за около 2 минути. Отцедете, изплакнете със студена вода и оставете да се изсушат.

 

С масло обилно намажете купичката за суфле. Подредете граховите зърна по ръба на дъното на съда. До граховите зърна поставете 1 ред тиквички, а средата запълнете с резен тиква.

 

По края мушнете моркови и фасул, като ги редувате. Не се притеснявайте, маслото ще слепи всички зеленчуци, за да не се разпаднат.

 

Внимателно намажете един слой от картофеното пюре. Отгоре поставете зелево листо и натиснете леко.


Върху него направете кръг с брюкселско зеле, а в средата сложете парченце карфиол.


Отгоре следва един ред тиквички и парче тиква. Отново поставете зелево листо и допълнете с картофено пюре.

 

Запечете в предварително загрята на 220 С фурна за 20 минути.

 

След като е готово, оставете да изстине за няколко минути. Сервирайте подобно на суфле – обърнато върху чиния. При необходимост, използвайте нож, за да отделите шартрьоза от формата.

 

А ако тази рецепта ви се струва прекалено... прекалена, възползвайте се от десетките ни веган и вегетариански предложения!

 

Рецепти