Черница
от Kulinar.bg
Този плод е сравнително добър източник на витамин C, К и B2

Черницата е плод на род покритосеменно растение от семейство Черничеви. От въпросния род съществуват около 10 вида дръвчета, разпространени на много места по света и главно в региони със субтропичен климат. У нас си имаме бяла и черна черница.

 

Този плод е сравнително добър източник на витамин C, К и B2. Снабдява ни с така необходимите за организма магнезий, калий, фосфор и калций – ценни минерали с важни функции в тялото.

 

Най-хубавото е, че плодчетата на черницата съдържат огромно количество вода, което ги прави изключително добри помощници в хидратирането през горещите летни дни. Известни са със своето силно диуретично и слабително действие, заради което консумацията им често се препоръчва при запек и други подобни проблеми.

 

В плодовете на черницата се съдържат и прилична доза фибри. Смята се, че популярните влакнини също съдействат за подобряване на храносмилането.

 

Освен това черниците имат нисък гликемичен индекс – около 40. С други думи, редовният им прием би могъл да ни помогне да поддържаме стабилни нива на кръвна захар.

 

Що се отнася до калоричността, в 100 грама продукт има около 43 калории, като по-голямата част от тях са под формата на въглехидрати.

 

Листата и кората на черницата също могат да се похвалят с лечебни характеристики. От тях, например, някои хора си приготвят различни отвари за засилване на имунитета, както и инхалации срещу респираторни проблеми.



(Съдействие за материала оказа сайтът FitWell.bg)

Рецепти