Хранителна мая вместо сирене за вегани
от Kulinar.bg
Дезактивирана мая с полезни свойства

Разказвали сме ви за веганството. Веганите са изобретателни хора, които намират заместители на повечето храни, които да са в унисон с начина им на живот.

 

Такъв е случаят и с хранителната мая, която замества сиренето и кашкавала в много ястия. Обикновено се продава на малки жълти люспи.

 

Хранителната мая е дезактивирана, което означава, че не се състои от живи бактерии. Маята се получава чрез култивиране на дрожди в хранителна среда за няколко дни.

 

Основната съставка на средата е глюкоза от захарна тръстика, меласа или цвекло. Когато маята е готова, се дезактивира с топлина. След това се събира, промива, изсушава и опакова.

 

Популярната хлебна мая, която повечето хора използват, е екстракт от живи бактерии. Твърди се, че ако се употребява често, това може да наруши чревния баланс.

 

Точно това е една от причините веганите и вегетарианците да предпочитат да добавят хранителната мая в ястията си. Може да послужи и за подправка.

 

Например, може да замени пармезана в домашната ви пица. Хранителната мая има ниско съдържание на мазнини.

 

Също така е полезна, заради факта, че е добър източник на протеини и витамини, особено тези от групата В-комплекс.

 

Абсолютното никакво съдържание на захар, глутен и мляко пък я правят и добро диетично средство.

 

Понякога в съдържанието на хранителната мая се добавя витамин В-12.

 

Вкусът й наподобява този на сиренето, усеща се и лек аромат на ядки. Върши чудесна работа и като заместител на яйцата в бърканото тофу.

 

Друг много популярен начин за употреба е като топинг на печена царевица. Вариантите са наистина много.

Рецепти