Храните, които ядем неправилно
от Милена Димитрова | 29 януари 2014
Ще се изненадате от начина, по който трябва да се хапва ябълката

Като цяло, човекът обича храната не просто защото тя му е необходима, за да оцелее. Тя му доставя удоволствие и често е виновна за състоянието, познато като "лакомия".

 

Много често, когато сме прегладнели или не можем да устоим на дадено хапване, го поглъщаме набързо, без да му се насладим пълноценно. Освен това, изяждаме лакомството по неправилен начин и обикновено се омазваме целите.

 

Хайде, хайде, признайте си, че ви се е случвало!

 

Колкото и смешно или странно да изглежда, има специалисти, които са се заели със задачата да посочат правилните начини, по които определени храни се консумират.

 

Да проверим как стоят нещата с хапването на...


Банани

 

Изглежда логично да обелиш банана откъм дръжката, нали? Невинаги обаче се получава – понякога си е цяла битка! За да не ви се случват повече такива неловкости, опитайте следното: хванете банана откъм страната без дръжката и леко го стиснете в другия край. Би трябвало да се "отвори" от само себе си. Поне на маймуните този трик им се получава всеки път!

 

Суши

 

Цели книги са написани за това, как трябва да се поднася и яде сушито. Като оставим етикета настрана, има и други причини, които да ви накарат да се "подчините" на правилата. Като факта, че при неправилното му хапване, вкусът на сушито се променя.

 

Да вземем например нигири суши, което се яде по този начин: ако потапяте парчето в съдчето със соев сос, трябва да го обърнете така, че първо рибата да влезе в контакт със соса. Това ще попречи на ориза да се разпадне по пътя към устата. А и така ще овкусите самата риба, не ориза, към който вече е прибавен оризов оцет.

 

Нар

 

Сочните семки на нара са чудесни към салати. Проблемът е в самото им изваждане от плода. Най-лесно и безопасно е първо да очертаете с нож линия, която да обиколи нара, да го потопите в купа с вода и с помощта на ръцете си да го разполовите на две. Семенцата директно ще се озоват на дъното на купата.


Шамфъстък

 

Шамфъстъкът е чудесна ядка и две мнения по този въпрос няма. Само че понякога е доста трудно да го отвориш. Следващия път, когато сте в затруднено положение с шамфъстък, който не иска и не иска да се отвори, има чудесен трик, който да приложите. Вземете половин черупка от вече изядена ядка и с нейна помощ отворете другата, като я плъзнете през средата й. Същото неписано правило можете да прилагате и при инатливи миди.

 

Ябълка

 

Колкото и изненадващо да изглежда, сърцевината на любимия плод е напълно ядлива и съвсем безопасна. Изяждайки ябълките по "класическия" начин, хората изхвърлят около 30% от тях. Предлагаме ви да видите ето това видео, което най-нагледно показва как точно се яде ябълка, без нищо от нея да отиде на вятъра:

 

Рецепти