4 хранителни трика за по-добра концентрация
от Kulinar.bg | 19 април 2013
Храната е важна, а водата още повече

Начинът ни на хранене е определящ за начина, по който се чувстваме. Включително влияе и на способността ни да сме концентрирани, работоспособни и енергични. Следните трикове, прилагани в ежедневието, помагат:

1. Много боровинки

Ако редовно похапвате боровинки – пресни или под формата на сладко например, ще помогнете не само на зрението си, но и на способностите си да запомняте и да учите.

 

Вкусен вариант е да намажете препечена филийка с извара и да настаните отгоре няколко боровинки. Или пък разбъркайте плодчетата или сладкото от тях (представяте ли си, ако дори е домашно приготвено!) и получавате изключително приятен десерт.

2. Риба

За рибата е ясно. От малки ни повтарят, че тази храна ни прави умни и паметливи. Сьомгата е сред най-полезните в това отношение. Макар и с малко по-висока цена, тази риба си заслужава всеки лев – освен богата на разнообразни полезни вещества, е и една от най-апетитните.

3. Желязо

Редовната консумация на съдържащи желязо храни е много важна. Ако прекалявате с тях, това няма да ви направи по-умни, но дори и при лек дефицит на желязо, веднага ставаме по-разсеяни и неработоспособни. За да не допускате тази алтернатива, не пренебрегвайте боба и лещата, зелето, спанака, яйцата, кашуто, магданоза и копъра. Любителите на месото спокойно могат да изберат да приемат желязо, приготвяйки си свински черен дроб, пилешки дробчета или телешка пържола.

4. Вода

Храната е важна, а водата още повече. Недостатъчният прием на вода ви гарантира проблеми с паметта, вниманието, движенията. Изследвания дори са показали, че когато на студентите се разрешава да внасят бутилка с вода в залата, в която се провежда изпитът им, представянето им е по-добро. Препоръчително е да се пият поне по 2-3 литра вода на ден, а за решилите да отслабват, за спортуващите или склонните към по-обилно потене – приемът е нужно да бъде дори повече.

Рецепти