Хората с пролетни алергии да се пазят от следните храни
от Kulinar.bg | 04 април 2014
Някои плодове и зеленчуци могат да предизвикат кръстосана реактивност

По света има много хора, които се борят с пролетна алергия, причинена от полени.

 

Дали обаче тези хора предполагат, че такива алергични реакции могат да бъдат причинени от определени плодове, зеленчуци, ядки и подправки?

 

Въпросното състояние се нарича кръстосана реактивност.

 

А защо и кога се случва? Когато протеините в някои храни са подобни на тези в полените, поне според известната aмериканска клиника Мeйо (Mayo Clinic).

 

Когато се случва кръстосана реактивност, почти винаги се появява сърбеж в устната кухина. Той може да доведе до подуване на гърлото или т.нар. анафилаксия.

 

За да се избегне тази опасна реакция, най-добре е плодовете или зеленчуците да преминават през термична обработка преди консумиране.

 

А сега нека се запознаем с потенциално опасните храни и полени и връзката между тях.

 

Полени от брези

 

Ако сте алергични към този растителен вид, е много вероятно да реагирате и на сурови ябълки, целина, лешници, картофи, праскови, круши

 

Цветен прашец от амброзия

 

Пикът на амброзията е през есента, когато често причинява сенна хрема. Средата на септември е най-лошият период за алергичните към това растение хора. Ако попадате сред тях, бананите крият рискове за вас, както дините и пъпешите.

 

Пролетни треви

 

През лятото тревният полен е най-опасен. Още повече, той си има над 1200 разновидности. За щастие, доста малък процент от тях предизвикват алергии. Ако проявявате такава алергия, избягвайте портокали, фъстъци, пъпеши и дини.

 

Домати и картофи

 

Тези два любими продукта също могат да бъдат причинители на пролетни алергии.

 

Див пелин

 

Алергичните към полените на това тревисто многогодишно растение трябва да внимават с чесъна, лука, целината, кориандъра, магданоза и други ароматни подправки. В списъка с опасни храни попадат и морковите, ябълките и камбите.

Рецепти