Фрикасе
от Kulinar.bg
Френското ястие може да се приготвя не само с пилешко месо

Обичате ли фрикасе? То е поредното доказателство за това, че колкото и странна да е понякога френската кухня, нейните ястия са разпространени и обичани в цял свят. Точно такъв е случаят с фрикасето.

 

Всъщност „Fricassée“ е метод на готвене, в който месото (птиче, агнешко, телешко или риба) е накълцано, сотирано и задушено. Сервира се с традиционен бял сос, чиято основа е бульонът от самото месо, застроен е с жълтъци и сметана и накрая е овкусен с лимонов сок. Колкото по-дълго престоява сосът, толкова повече се сгъстява.

 

Терминът е доста стар, датиращ поне от 15 век. Точната етимология на думата не е съвсем ясна. Според най-известната теория, думата се състои от френската дума за „пържа“ (frire), и „накъсвам“ (casser).

 

Въпреки че за останалите националности фрикасето често е просто вид „френско задушено“, за самите французи то е нещо по-особено. Определят го като „срещата между пърженото и задушеното“. В традиционната рецепта, месото първо се сотира много леко, без да покафенява, след това се прибавя сос и се оставя да къкри до пълна готовност.

 

Исторически източници сочат, че подобни рецепти, в които месо се пържи и задушава, ни връщат чак до Късното Средновековие. А точното наименование се споменава за първи път през 1490 година в книгата с рецепти „Le Viandier“. Авторът на книгата не е ясен, тъй като в тъмните векове хората често си присвоявали вече готови книги, като просто добавяли нова информация към тях.

 

Ако не сте пробвали фрикасе с риба, то се прави на същия принцип. Рецептата може да се разнообразява, като към нея се добавят горчица, гъби, вино.

 

Рецепти