Финикия - уникални гръцки сладки
от Kulinar.bg | 16 юни 2014
Които трябва да опитате

Списъкът с вкусни десерти от гръцката кухня е много дълъг.

 

Днес избрахме да ви запознаем с финикия. Дребни сладки с уникален вкус. Обикновено се приготвят от брашно, бакпулвер, портокалов сок и олио.

 

Без употреба на никакви млечни продукти, което ги прави подходящи за хора с непоносимост към мляко.

 

След като биват изпечени, сладките се овалват в смес от канела, захар и смлени ядки. Това е единият вариант на десерта.

 

Меломакарона е друг вариант на гръцките сладки. Приготвят се от същите основни съставки, но след печене се потапят в сироп от захар, мед, вода, портокалови корички и карамфил.

 

След това отново се овалват в ароматна смес от канела, захар и смлени ядки. В някои варианти на рецептата се използва и лимонов сок, според вкуса на тези, които ще хапват вкусните сладки.

 

И тъй като един такъв десерт много би си подхождал с малко ванилия, то винаги можете да сложите от нея на мястото на карамфила.

 

Ядките, в които се овалват сладките, също могат да са най-различни. Можете да ги смелите на ситно брашно в блендер или да ги натрошите на малко по-едро.

 

Зависи от това колко искате да усещате хрупкавостта на ядките.

 

Нарекохме финикия дребни сладки и наистина имаме предвид буквално дребни. Една сладка често може да бъде не по-дълга от няколко сантиметра и висока около 4-5 см.

 

Вкусът е толкова примамлив, че едва ли бихте могли да се сдържите и да опитате изтънчено само една гръцка сладка.

 

Е, сигурни сме, че вече доста ви се доядоха финикия и затова веднага ви предлагаме ето тази рецепта за традиционни гръцки сладки. Да ви е сладко :)

 

Рецепти