Уникални начини за употреба на продуктите докрай
от Kulinar.bg | 15 май 2015
Любопитно и лесно за изпълнение

Винаги сме си падали по това да намерим начин да използваме хранителните продукти докрай.

 

Това означава, да можем да използваме корите на цитрусите, вместо те да ароматизират единствено боклука ни, да можем да употребим картофените обелки, без това да значи да готвим картофите с обелките.

 

Все пак не всяка рецепта го позволява. Точно това имаме намерение да ви научим – как да направите така, че всички хранителни продукти да влязат в употреба. Или поне тези, които обикновено използваме наполовина.

 

Е, добре, стига сме се бавили, да минем към същественото.

 

Да направим цитрусова пудра – изсушете добре корички от цитрусов плод за няколко дни. След това го сложете в блендер и направете прах (трябва да се получи доста ситна, затова добре блендирайте). Съхранявайте в буркан. Става чудесно за украса на различни ястия.

 

Цитрусова захар – добавете пудрата от горната стъпка в захар, разбъркайте добре и воаля. Или сложете в бурканче със захар пресни цитрусови корички, оставете да си пуснат соковете и пресейте захарта през едра цедка. Така ще се ароматизират елегантно.

 

Лимонов пипер – смесете лимонова пудра (отново направена в блендера) с счукани зърна пипер.

 

 31113

 

Направете си корички за десерти – ако така и така сте стискали плодове за фреш, то задължително трябва да настържете коричките им и така винаги да си имате готов ароматизатор за сладкиши.

 

Цитрусово олио – 450 г кори от цитрусови плодове сложете в хаванче, добавете малко олио вътре и ги начукайте. След това сложете в буркан с повече олио, затворете добре.

 

Направете нова версия на картофен чипс– от обелките на картофките. За целта, естествено, трябва да сте ги измили добре. Смесете корите с толкова зехтин и лимонов сок, че да се покрият добре. Разпределете ги на хартия за печене и сложете в тава. Нека се пекат на 200 С, като ги обърнете един път, докато се получат златисти, хрупкави чипсчета. Отнема около 10 минути. Поръсете със сол и подправка на вкус. 

 

Зеленчуков бульон – сварете картофени обелки, кожата от лука, края на стръковете с праз лук. На финала добавете и малко пресни билки за аромат. Прецедете и имате домашен зеленчуков бульон. *Тук имаме леки резерви, но смятаме да опитаме този бульон. Във всеки случай ще е по-полезен и вкусен от този на кубче.

 

Запазете кафявата захар мека – за да не става на буци, буквално казано, сложете малко лимонови кори в буркана със захар, за да я задържите влажна и еластична – лесна за работа.  

 

Ванилена захар - сложете шушулката от ванилия, чиито семена вече сте употребили за някоя рецепта, в буркан със захар. Добре разбъркайте и оставете да се пренесе ароматът й върху захарта. 

 

31114

 снимки:youtube

Рецепти