Напоследък много популярна в интернет стана едноименната "Памук погача".
Още от името ни става ясно - тази питка е мекичка като памук.
Ние не можахме да останем безучастни към толкова хвалената питка и запретнахме ръкави.
И да ви кажем най-сериозно - това име съвсем не е случайно - това наистина е най-меката, най-пухкавата и най-вкусна питка, която сме опитвали.
Определено има защо да се говори толкова много за нея - невероятна е!
Тестото на питката се получава точно като козунак - дели се на конци и свършва бързо "като топъл хляб".
Не се прави по-различно от нормална маяна питка, но става много по-вкусна. Да си поговорим за нужните продукти:
- 1 ч.ч. прясно мляко
- 1 ч.ч. вода
- 1 ч.ч. олио
- 3 с.л. захар
- 1 с.л. сол
- 20 г прясна мая
- 6 ч.ч. брашно
Както виждате, в продуктите няма яйца, което е един от плюсовете на тази питка. С малко продукти постигаме невероятен резултат.
Прясната мая може да се замени с 7 г суха мая - няма никакво значение каква ще използвате.
Прясното мляко и водата трябва да са леко затоплени.
Първо разворете маята в затоплената вода. Добавете 1 с.л. захар и оставете да шупне - около 15-тина минути. Ако използвате суха мая, пропуснете тази стъпка.
Сложете пресятото брашно в голяма тава, отгоре поръсете солта и направете кладенче. Там сложете маята, млякото, олиото, останалата захар и започнете да замесвате меко и еластично тесто, като вземате от брашното.
Когато тестото е готово, разточете на кръг и разрежете на триъгълници. Навийте всеки триъгълник от широката към тясната част и ще получите кифлички.
Подредете ги в тава, застлана с хартия за печене.
После намажете с 1 жълтък + 1 с.л. олио + 1 с.л. вода.
Оставете да втаса, докато удвои обема си - около един час. После наръсете със сусам.
Печете в загрята на 180 С фурна около 35 минути.
Тестото може да се оформи по всякакъв начин или да се приготви с най-различен пълнеж. Вижте тази рецепта за Памук погача със сирене, оформена като кифлички, във всяка от които има по парче сирене.