Уникалната Памук погача
от Симона Иванова | 15 декември 2017
Най-вкусната питка

Напоследък много популярна в интернет стана едноименната "Памук погача".

 

Още от името ни става ясно - тази питка е мекичка като памук.

 

Ние не можахме да останем безучастни към толкова хвалената питка и запретнахме ръкави. 

 

И да ви кажем най-сериозно - това име съвсем не е случайно - това наистина е най-меката, най-пухкавата и най-вкусна питка, която сме опитвали. 

 

Определено има защо да се говори толкова много за нея - невероятна е!

 

Тестото на питката се получава точно като козунак - дели се на конци и свършва бързо "като топъл хляб".

 

Не се прави по-различно от нормална маяна питка, но става много по-вкусна. Да си поговорим за нужните продукти:

 

- 1 ч.ч. прясно мляко

- 1 ч.ч. вода

- 1 ч.ч. олио

- 3 с.л. захар

- 1 с.л. сол

- 20 г прясна мая

- 6 ч.ч. брашно

 

Както виждате, в продуктите няма яйца, което е един от плюсовете на тази питка. С малко продукти постигаме невероятен резултат. 

 

Прясната мая може да се замени с 7 г суха мая - няма никакво значение каква ще използвате.

 

Прясното мляко и водата трябва да са леко затоплени. 

 

Първо разворете маята в затоплената вода. Добавете 1 с.л. захар и оставете да шупне - около 15-тина минути. Ако използвате суха мая, пропуснете тази стъпка. 

 

Сложете пресятото брашно в голяма тава, отгоре поръсете солта и направете кладенче. Там сложете маята, млякото, олиото, останалата захар и започнете да замесвате меко и еластично тесто, като вземате от брашното. 

 

Когато тестото е готово, разточете на кръг и разрежете на триъгълници. Навийте всеки триъгълник от широката към тясната част и ще получите кифлички.

 

Подредете ги в тава, застлана с хартия за печене.

 

36891

 

После намажете с 1 жълтък + 1 с.л. олио + 1 с.л. вода.

 

36895

 

Оставете да втаса, докато удвои обема си - около един час. После наръсете със сусам.

 

36887

 

Печете в загрята на 180 С фурна около 35 минути. 

 

36896

36888

36889

 

Тестото може да се оформи по всякакъв начин или да се приготви с най-различен пълнеж. Вижте тази рецепта за Памук погача със сирене, оформена като кифлички, във всяка от които има по парче сирене. 

Рецепти