Едно тесто = 3 рецепти
от Kulinar.bg | 24 декември 2015
Супер идеи за почивните дни

36790


youtube.com

 

Много си падаме по подобни рецепти – правим си едно тесто за основа и след това имаме 3 варианта за различни вкусотии. Не е ли прекрасно?

 

Няма да се бавим повече с излишни приказки – даваме рецептата за основата на тестото, а след това ще можете да видите и вариантите, в които да превърнем тази основа в чудно предястие, най-общо казано.

 

От тази доза излизат около 24 броя хапки (образно ще ги наричаме по този начин).

 

Продуктите за основата са:


200 г обезсолено масло, меко и нарязано на парчета

1 щипка сол

100 г бадемово брашно, или друго по желание

2 жълтъка

200г брашно тип 500 + за омесване

60 г сирене гауда или кашкавал

черен пипер на вкус

 

за поръска:


1 щипка сол

1 белтък

настърган пармезан

 

Начин на направа:

 

В робот или с миксер разбийте маслото с малко сол. Добавете брашното от бадеми и жълтъците. Разбийте докато се смесят напълно.

 

Добавете половината от обикновеното брашно, разбийте за няколко секунди, след това добавете и останалото заедно с настърганото сирене гауда. Овкусете с пипер, а по желание може да сложите сос Табаско. Разбийте до пълно смесване на продуктите.

 

След като сте направили тестото, извадете го и го увийте в прозрачно фолио. Приберете в хладилника за няколко часа. По този начин може да престои до 4 дни. А ако искате, може и да го замразите за няколко седмици.

 

Набрашнете плота си и развийте тестото. Разточете на лист с дебелина около 5 мм. Тестото трябва да е студено, за да се точи лесно, имайте го предвид.

 

На този етап идва времето, в което трябва да решите какво ще правите с това тесто.

 

1 вариант


36787


Направете соленки, изрязвайки ги с формички за курабийки. Изпечете до златисто.

 

2 вариант


36788


Разточете в правоъгълна форма тестото, след това отрежете продълговати парчета. Намажете с белтък, поръсете с пармезан и ким по желание и печете.

 

3 вариант


36789

youtube.com 

 


Върху пармезана трябва да добавите още малко украси, които да превърнат тези соленки във фантазия: песто със сушени домати, моцарела, зеленчуци според вкуса ви – чушки, чери домати и маслини например. Това, което трябва да направите, е просто да ги аранжирате в желаната последователност.

 

Наистина лесно, но определено е много ефектно празнично предястие, което можете да сервирате. А ако пък направите соленките, те са чудесни, както за закуска, така и за кафе или чай.

 

 

Рецепти