Торта аохада всъщност не е торта
от Kulinar.bg | 07 ноември 2018
А пикантна рецепта от Мексико

Пикантното не е вкус за всяка уста, а и за всеки стомах не е. Така че, ако лютивото не ви понася, по-добре се насочете към някоя друга статия на Kulinar.bg.

 

Защото предстои да ви разкрием една по-неизвестна пикантна рецепта от мексиканската кухня, която много би се допаднала на кулинарните екстремисти.

 

Става въпрос за ястието с любопитното име торта аохада (Torta аhogada), което буквално ще рече... удавен сандвич.

 

Рецептата е типична за мексиканския щат Халиско, по-точно за столицата Гуадалахара.

 

Сигурно се питате защо въпросната торта, която всъщност е сандвич, е "удавена". Поднася се с много сос, чиято основна съставка са лютите чушки, наречени chile de árbol. Виждате ги на снимката:


Източник: Wikipedia

 

Разбира се, вкусният сандвич може да бъде приготвен и без наличието на свръхлютите чушлета – например с доматен сос.

 

Оригиналният сос съдържа смлени или сухи люти чушлета, оцет, чесън, риган и други подправки. Гореспоменатият, по-мек вариант на соса, се прави от червени домати.

 

Хлябът, с който се приготвя торта аохада, също е типичен за този регион на Мексико. Нарича се бироте или болийо. Питката е с дебела, хрупкава кора, но отвътре е мека и леко солена.


Източник: Wikipedia

 

Консистенцията на хляба му позволява той да бъде "окъпан" в изобилие от сос, без да се разпадне или да загуби форма.

 

Питката се разрязва на 2 и се пълни със запържено и нарязано свинско месо. То може да бъде заместено, а защо не и комбинирано, с пилешко, телешко, боб, сирене.

 

Торта аохада се поднася с лучени кръгчета, авокадо, люти чушлета.

 

Ако мислите, че рецептата отговаря на вашите изисквания, предлагаме ви вариант на рецептата за торта аохада.

 

Рецепти