Торта Трес Лечес (Tres Leches) - изкушение с 3 вида мляко
от Kulinar.bg | 12 ноември 2018
Научете повече за любопитния десерт, както и рецептата

Винаги сме много щастливи и доволни, когато открием ново попълние към колекцията ни сладкиши. Тортата Трес Лечес (с ударение на втората сричка) напълно заслужава нашето, а и вашето, внимание. Пандишпанен блат, който се потатя в 3 вида мляко, е комбинация, която би се усладила на всеки почитател на сладкишното царство.

 

В рецептата участие може да вземе масло, но ако решите да го пропуснете, пак ще получите една доста лека и приятна торта, с "въздушна" консистенция и дискретен аромат. Именно благодарение на пандишпана, торта Tres Leches не се получава прекалено сиропирана и тежка.

 

Десертът е много популярен в САЩ, Мексико, Централна и Южна Америка, както и на Карибите. Повечето кулинари се обединяват около мнението, че тортата "тръгва" от кухнята на Централна Америка. Колкото до самата идея блат да бъде потопен в някаква течност – тя ни отвежда в Средновековна Европа. Именно там и тогава откриваме много подобни рецепти, като британския трайфъл и италианското тирамису, които се приготвят по същия метод.

 

Тази рецепта достига бреговете на Мексико в началото на 19 век, благодарение на културния обмен, който се случва между Стария и Новия свят. През 40-те години на 20 век различни варианти на Трес Лечес започват да се появяват върху кутиите на различни сладкарски продукти. Именно благодарение на тази реклама тортата се разпространява толкова бързо из Аржентина, Чили, Куба, Мексико и Венецуела.

 

Днес жителите на гореспоменатите страни могат да се насладят и на сладолед с нейния вкус.

 

Ако ви стана интересно кои са трите вида мляко, за които става дума, предоставяме ви рецептата за торта Трес Лечес.

Рецепти