Тиква
от Kulinar.bg
Тиквата е чудесен източник на витамин C

Плод или зеленчук е тиквата? Всъщност през последните години е прието тя да се възприема като плодов зеленчук, колкото и странно да изглежда това окачествяване. Причината: съдържа доволно количество плодова захар, което директно накланя везните към първото предположение – че е по-скоро плод.



В същото време обаче произлиза от семейство Тиквови - едногодишни и многогодишни растения, в които са включени няколко от най-важните зеленчукови култури.

 

Тиквата е чудесен източник на витамин C. Смята се, че редовната ѝ консумация допринася за подобряване и укрепване на имунната система. Някои сортове (силно оранжевите) могат да се похвалят с добро съдържание на бета-каротин. Той притежава силни противоокислителни свойства и е верен помощник в борбата със свободните радикали.

 

В тиквата присъстват доста от витамините на група B, както и фосфор, калций, цинк, мед, желязо и пектин. Бонус: изключително ниско калорична е – в 100 грама продукт има около 20 калории. Особено полезни са и семките ѝ, защото съдържат голямо количество магнезий, който може да допринесе за подобряване качеството на съня.

 

Тиквата е лесна за кулинарна обработка и от нея могат да се правят един куп вкусни неща – от пюре до супа.


(Съдействие за материала оказа сайтът
FitWell.bg)

Рецепти