Телешко бон филе се готви така!
от Kulinar.bg | 11 декември 2015
За перфектен резултат всеки път

Приготвяте ли телешко бон филе? То определено е едно от, да не кажем най, вкусните меса. Имайки предвид цената на телешкото филе, то трябва да знаем как точно да го приготвим, за да няма фалове. Все пак трябва да оправдаем похарчените пари, сервирайки вкусна вечеря, нали така.

 

Има някои основни съвети, които искаме да ви дадем, в приготвянето на телешко бон филе по правилния начин.

 

Почиствайте бялата тъкан по повърхността

 

Тази бяла, понякога сребриста, обвивка на филето е съединителната тъкан, която се реже трудно, пречи на перфектната обработка на месото и трябва да се отстрани, преди да се премине към готвене с помощта на остър нож.

 

Направете формата на филето еднаква

 

Знаете, че в единия край филето е по-тънко. Това е причина да се готви неравномерно понякога. Затова е добре да подгънем тънкия край под самото месо, да го закрепим с конец и да го обработим така. По този начин ще има приблизително еднаква дебелина цялото парче и ще се сготви равномерно.

 

Овкусявайте достатъчно и правилно бон филето от телешко

 

Осолете с морска сол повърхността на филето, поръсете със сушени билки и счукан чесън за повече вкус.

 

Не го гответе прекалено дълго 

 

Най-добре е да се сервира алангле или средно опечено, или ако трябва да сме точно – средата на парчето трябва да достигне 60 С.

 

Оставете филето да си "почине”

 

Не трябва да се реже веднага след като е опечено. Така соковете ще се запазят вътре в него, а няма да се разтекат по дъската за рязане. Оставете опеченото бон филе в топло плато за около 10-15 минути.

 

wikipedia.org/ филето се намира на мястото, оцветено в зелено


телешко бон филе с млечен сос


телешко бон филе със сос от авокадо

Рецепти