Телешко с бира по белгийска рецепта
от Kulinar.bg | 09 август 2018
Или карбонаде а ла фламанде

A carbonade a la flamande, или телешко по фламандски, е традиционна белгийска рецепта.


Характерното за нея са основните съставки - сладко-киселият вкус и бирата, които придават уникален вкус на гозбата.


Обикновено рецептата се приготвя в т.нар. dutch oven, холандски съд за готвене на огън. Но също толкова успешно може да се сготви и в дълбок съд на котлона, но под капак. Така телешкото става крехко и ароматите от подправките се просмукват в него.


Към месото се добавят карамелизирани лук и чесън. Някои рецепти включват и гъби. Но това не е най-важното за рецептата. За да се получи уникалният й вкус, то трябва внимателно да се подбере бирата, в която ще се вари месото.


Обикновено традиционната рецепта включва и местна бира. Често се слага тъмна бира от областта Фландрия. Тя има леко горчиво-кисел вкус, който прекрасно се вписва в цялостната кулинарна концепция.


И както ще видите сами в рецептата има ябълков оцет. Не се притеснявайте, като добавите и леко по-горчива бира, ястието няма да стане неприятно и силно на вкус. Не забравяйте, че към него се добавя и кафява захар.


Въпрос на лично предпочитание е кога да я добавим. Може да се сложи заедно с другите продукти, както сме посочили в примерната рецепта в края на статията. Но може и да се добави точно преди сервиране. От топлината на ястието захарта ще се стопи и няма да е неестествено хрупкането й в комбинация с месото.


Обикновено като гарнитура към това иначе богато ястие, се предлагат пържени филийки или варени картофи (зеленчуци).


Ако имате път към Белгия и искате да опитате нещо традиционно, то карбонаде а ла фламанде се приготвя почти във всички белгийски ресторанти.


Ето и рецептата за телешко по фламандски.

 

Рецепти