Съветите на Люба: Видове месо и употребата му
от Люба Грънчарова | 11 януари 2013
Научете коя част от месото за какво се използва

Всички обичаме да похапваме месо. В тази единствена дума обаче се крият много кулинарни тайни и трикове.

 

Ето защо ще ви разкажа за различните видове месо и неговата разнообразна употреба в кухнята.

 

Свинско месо

 

Крачетата на прасенцето се използват за варене, например в супа, и за пача.

 

Джоланът - за готвене (т.е. различните видове термична обработка) със зеле, боб. Консумира се печен.

 

Бутът - за печене, за задушено, за направата на кайма.

 

Плешката пък е подходяща за руло, по принцип за печене, готвене, кайма.

 

Котлетите- за скара, за пържене на тиган. Могат и да се изпекат.

 

Бон филето е най-нежното месо от прасето, подходящо за скара, за  тиган, за шницели.

 

Телешко месо

 

Джоланът е най-вкусен сварен. За готвените ястия се нарязва на шайби.

 

Бутът е вкусен задушен, както и сготвен. Става за кайма.

 

Плешка - за готвене, за руло. Може да се изпече цяло парче.

 

Бон-филето е идеално за шницели, стек.

 

Ребрата са най-вкусни печени.

 

Агнешко месо

 

Бутът става за печене, готвене и кайма. Плешката - за печене.

 

Котлетите пък са за скара

 

Вратът е подходящ за  супа.

 

Пилешко месо

 

Цялото пиле можете да го изпечете или сварите.

 

Бутчетата стават за печене, варене и готвене.

 

Крилцата може да сготвите по най-различни начини. Да ги запечете или запържите.

 

Бялото месо е подходящо за бърза обработка. Може да бъде панирано, сготвено със сос.

 

Бон-филето е месото, което е най-крехко и се приготвя най-бързо. Става за бързо готвене, паниране.

 

 

Рецепти